Resultaten wijkaanpak Risdam-Zuid

Resultaten wijkaanpak Risdam-Zuid
25-03-2015,

Resultaten wijkaanpak Risdam-zuid

In Risdam-Zuid hebben bewoners voor ruim 225.000 euro geïnvesteerd in het energiezuiniger maken van hun woning. De gemiddelde energiebesparing die dit per woning opleverde was ruim 12 procent. Dit naar aanleiding van de Puur Hoorn wijkaanpak die de gemeente Hoorn, samen met Duurzaam Bouwloket en Produbo startte.

De gemeente Hoorn liet in Risdam-Zuid van 17 verschillende woningtypen een maatwerkadvies maken. Vervolgens werden bewoners uitgenodigd voor een informatieavond, waar ruim 250 bewoners meer informatie kregen over de mogelijkheden om hun woning energiezuiniger te maken.

Collectieve inkoop

Na de informatieavond kregen bewoners de mogelijkheid om zich op te geven voor een collectieve inkoop, die begeleid werd door het Duurzaam Bouwloket en Produbo. Deze collectieve inkoop resulteerde uiteindelijk in een inkoop van energiebesparende maatregelen bij 88 woningen met een waarde van ruim 160.000 euro. De meest populaire maatregelen waren vloerisolatie, CV tuning, spouwmuurisolatie en zonnepanelen.

Doe-het-zelf dag

Naast de collectieve inkoop bezochten bijna 50 bewoners ook een doe-het-zelf dag. Hier kregen zij uitleg over dakisolatie, vloerisolatie en het monteren van zonnepanelen.

Bewonersinitiatief Kaarder/Volder

De familie Blokdijk heeft zelf het initiatief genomen om hun buren van de Kaarder en de Volder te enthousiasmeren voor een gevelrenovatie. Dit om energie te besparen, voor meer comfort te zorgen en om de uitstraling van de woning te verbeteren. Samen met Duurzaam Bouwloket, makelaar Westfries Goed en de gemeente Hoorn organiseerden zij een informatieavond voor de buurt. Twee volledige blokken van 9 woningen hebben deze gevelrenovatie inmiddels uitgevoerd. Samen investeerden zij bijna 65.000 euro in energiebesparing.

Duurzaamheidslening

Een aantal bewoners heeft voor het bekostigen van de werkzaamheden gebruik gemaakt van de duurzaamheidslening van de gemeente Hoorn. Deze mogelijkheid bestaat nog steeds. Mensen die overwegen hiervan gebruik te maken kunnen een kijkje nemen op Duurzaamheidlening Hoorn

Puur Hoorn

Wethouder Samir Bashara: ‘Uit de resultaten blijkt wel hoe succesvol deze Puur Hoorn wijkaanpak is geweest. De sleutel van dit succes is de samenwerking tussen alle partijen. Wij gaan deze wijkaanpak dit jaar nog voortzetten in de Risdam-Noord. Ik hoop natuurlijk dat bewoners daar net zo enthousiast inspringen op deze kans om hun woning energiezuiniger te maken en daarmee behoorlijk te besparen op hun energierekening.’

Met het programma Puur Hoorn zet de gemeente zich actief in om bewustwording en energiebesparing onder bewoners te stimuleren. Puur Hoorn helpt graag bij initiatieven van bewoners op dit gebied. Heeft u ook een duurzaam idee en kunt u bij de uitvoering wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met Puur Hoorn via puurhoorn@hoorn.nl

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
8 + 4 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.