Workshop woningrenovatie brengt toekomst dichterbij

Workshop woningrenovatie brengt toekomst dichterbij
11-10-2012, Timo Spijkerboer

Gisteren dacht een groep bevlogen mensen na over de toekomst van woningrenovatie in Nederland. “Niet om te kijken wat ons te wachten staat maar om samen te bepalen voor welke toekomst we willen gaan.” aldus initiatiefnemer Timo Spijkerboer van Produbo. Student Sjouke Ritsema presenteerde vier prikkelende toekomstbeelden voor de verbouwsector in 2030. Voor zijn afstudeeronderzoek interviewde hij 15 sleutelfiguren uit de sector die gezamenlijk 60 onzekerheden benoemden voor de toekomst. Hiermee construeerde hij vier toekomstscenario's:

Branding
Bouw reorganiseert: industrialisatie. Geleidelijk groeiende markt.
De crisis in de bouw verdiept in aanloop naar 2030 en creëert een voedingsbodem voor reorganisatie. De bouw biedt integrale renovatieconcepten aan, waarmee de sector het vertrouwen van de klant heeft teruggewonnen.

Rolls Royce
Rijke mensen ontlenen hun status aan prachtige huizen.
Energiezuinige woningrenovaties zijn duur dankzij gestegen grondstofprijzen en een lage energieprijs. Renovaties kunnen zichzelf onmogelijk terugverdienen, maar er is een groep consumenten opgestaan die panden renoveert om een eigen identiteit te creëren.

Subsidieland
Top-down klimaatbeleid haalt de bouwsector uit het slop
 

De klant denkt alleen maar in goedkoop of duur. Aantrekkelijke financiering is mogelijk dankzij de hoge energieprijs en de overheid doet daar nog een schepje bij op. Subsidies komen voort vanuit beleid gericht op gezondheid en klimaatverandering.

Diepgang
Vertrouwenscrisis, korte termijn denken, renovatie geen prioriteit

De economische crisis zet lang door en grondstoffenprijzen rijzen de pan uit. De energietoeslag biedt onvoldoende verlichting, veel wijken verpauperen en leegstand neemt toe. Mensen richten zich op de korte termijn.
 

In de workshop stelden deelnemers zichzelf de vraag: wat zou ik doen als ik in deze wereld wakker word? Ingenieur Wouter Beerten kwam tot een interessant inzicht toen hij nadacht over zijn rol in het scenario ‘Rolls Royce;’ waarin de prijzen van grondstoffen enorm zijn gestegen: “Waar ik nu bezig ben met efficiënte energie oplossingen zou ik me dan volledig richten op het efficiënt verdelen van grondstoffen”, zo is zijn conclusie. Andere deelnemers besloten zelfs hun baan op te zeggen of voorzagen radicale koerswijzigingen voor hun organisaties.

Filosoferen over de toekomst is natuurlijk leuk en prikkelend, maar wat levert het op? Dat antwoord ligt besloten in wederom een vraag: wat voor trends zie je vandaag de dag om je heen die tekenend zijn voor de toekomst die jij voor ogen hebt? Op die ontwikkelingen zal je in moeten haken. Misschien besluit Wouter na deze workshop wel om zich meer te gaan richten op grondstoffen dan op energie.

Binnenkort publiceert Produbo de resultaten van het onderzoek.
Laat uw emailadres achter om ook een exemplaar te ontvangen.

Reacties

fred Gardner

Wat ontzettend jammer dat ik hier niet bij kon zijn. Ik was geveld door ziekte...
Kan niet wachten totdat ik helemaal bijgepraat ben.

Reageer

The content of this field is kept private and will not be shown publicly.

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te testen of u een menselijke bezoeker bent teneinde spam-inzendingen te vermijden.
10 + 2 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.